Suche
  • Sonja Ivic

Izlaz iz problema. Tvoj put do sreće.

Aktualisiert: 20. März 2020

Fokusiranost na problem, fokusiranost na bol.

Naučeni kodeks i mustra ponašanja i razmišljanja.

Dovoditi sebe u, i ka jednom odredjenom stanju. Sebe kriviti, osudjivati.

Osećati stegnutost u grudima. Bezizlaznost. Rezignacija, stečeni otpor.

Strah. Usamljenost. Tuga. Bes. Tama. Majušnost.

Bez izgleda bilo kakvih mogućnosti izlaska iz začaranog kruga.
Pristajah tamo iznova i iznova. Čekajući na čin drugih da mene načine srećnom. I bio je uvek neko tu ko je to stalno i pokušavao, neko ko je mogao sa mnom „žaliti i tugovati“. Zato što sam tome čeznula, to tražila i nalazila. A i kada niko nije bio tu, opet je bilo teško.


Kada sam konačno postajala iscrpljena, uočila bih šansu preusmeravanja fokusa, i to na sebe. Otkrila sam da je mozgu nevažno ŠTA misli. To odlučujem ja, kao i moja sećanja i iskustva, svesno i podsvesno.


Onda sam se zapitala:


„Kako ja mogu svesno uticati na svoje misli?

Da li želim da se borim ZA sebe ili PROTIV sebe?„


Ja sam jedina odgovorna za sve sto osećam i mislim, ja sam i počinilac i žrtva, i ja moram preuzeti odgovornost za sopstvena osećanja i za sebe, jer niko na ovome svetu nije odgovoran za naśe emocije osim nas samih, koliko god nam bilo teško da u to poverujemo.


Uvek se i radi prvenstveno o sebi, nikada o drugima.


Ja sam čovek i imam sposobnost da osećam. Negativna osećanja. Pozitivna osećanja. Žalost. Tugu. Sreću. Radost. Celo carstvo pozitivnih i negativnih emocija.


To sam često zaboravljala. Nije ni čudo, ko želi osećati „negativne“ emocije? A sa druge strane, drugačije ne bi ni znali da postoji komplementarnost. Kako bi znali šta znači sreća ako ne znamo šta znači tuga...?


Shvatih i naučih da ne mogu i ne trebam nikada pokušavati menjati druge ljude ili teziti ka tome. Ja mogu raditi na sebi, stvarati i traziti sebi nove perspektive, isprobati nešto drugačije, pronalaziti različita mišljenja, nove aspekte i opcije. I biti pre svega sebi na prvom mestu.


Svakog dana donosimo puno odluka, a većinu njih podsvesno. Svesne odluke smeju takodje doći na red. Imaj poverenja u sebe. Ne veruj u ono što ti drugi kažu da veruješ ili misliš. Budi ti upravljač sopstvenog bića, misli i odluka. Budi hrabar/a i zauzmi se za sebe!


A kada naidje strah, zahvali se, i prihvati ga kao snagu koja ti je možda data za prevazilaženje izazova.


Zapitaj se: Šta bih izgubila/o pri tom pokušaju - a šta bih mogla/o dobiti?


Vežbanjem, ponavljem i podsećanjem ćete učiti nositi se lakše time i bolje ga primenjivati.


Sve situacije, emocije i odgovori koji vam kroz vežbanje padaju na pamet možete zapisivati ili raditi onako kako je vama lakše a da pritom iz iskustva znate da će taj način rada imati jači i efektivniji uticaj na vas.


Uz to vas sada na početku moram i upozoriti. Put i borba nisu laki, zahtevaju vremena, pažnje i svesno prisećanje neprijatnih emocija. Ali razmislite na trenutak o sledećem.


Ako svaki put završavate u istom šablonu ponašanja ili razmišljanja, tamo gde zapravo ne želite da budete ili osećate, da li je lako izdržati to svaki put? I da li je to ono što zaista želite sebi iznova?


Negativna osećanja i stari obrasci će se i pored uloženog napora ponavljati, jer je to ono sto smo x puta ponovili, naučili, i zbog toga ga podsvest i bira kao mehaničku, automatsku radnju.


Na isti taj način se stiču i nove navike. Time sto ćete ih na novi i željeni način ponavljati će one postajati deo vaše podsvesti.


Učiti nositi se s tim na jedan drugačiji način ili pogled je ono što vi možete učiniti i činiti za vas u sadašnjosti.


Kako dakle možete izaći iz tog stanja naučenog ponašanja i obrazaca misli?


* U trenucima kada se osećate npr. očajno, ograničeno, tužno ili beznadežno, znajte da vam treba vremena da razmišljate i budete sami. Ili se onda kada imate vremena pokušajte prisetiti situacija koje izazivaju u vama slično ili isto emocionalno stanje.


Pritom obratite pažnju na to šta osećate, šta ste tačno uradili i kako se celokupna situacija odigrala i završila.


Postavite sebi onda sledeća pitanja:


Šta znači meni ovo osećanje ili stanje koje trenutno osecam?

Kakvo me je to uverenje ili značenje dovelo do ovog stanja?


Uzmite što više vremena možete, onoliko koliko vam je zaista treba da na miru porazmislite o tome.


Zatim potražite novu, potpuno drugačiju misao, akciju ili mogućnost koju biste mogli primeniti sledeći put u jednoj takvoj ili sličnoj situaciji.


Ako vam ništa ne padne na pamet, pomerite se sa mesta gde se trenutno nalazite, nadjite novi „kutak za razmišljanje“ i postavite sebi ponovo ova pitanja.


* Da biste pronašli misli koje će vas podržavati u svemu tome, zapitajte se sledeće:


Šta ja to tačno želim?

Šta mi je jako važno?

Gde i kada se osećam dobro?

Da li sam ikada uspela/o savladati sličnu situaciju ili stanje i kako sam to tada uspela/o?

Šta mi tačno pomaže u takvim situacijama?


Kad god osećate da ne nešto ne možete podneti, ili se držite tako čvrsto nečega što vam zapravo ne prija ili čak škodi, uzmite vremena biti sami, ponovite ova pitanja i pokušajte da pronadjete druge, nove alternative za sebe ili stvorite nove perspektive za situaciju ili osećanja koja vas muče. Tražite pozitivni aspekat situacija, stanja ili emocija, jer pozitivnog aspekta zaista uvek ima.


Što se češće ciljano i svesno upoznajete sa svojim emocijama i situacijama u kojima se odredjene emocije automatski dešavaju, to ćete lakše moći opozvati promenu, odnosno drugačiju, željenu reakciju i akciju.


Tako omogućavate prekidanje tog začaranog i naviknutog kruga ponašanja i osećanja. 


Mi ljudi zaista uvek imamo izbora da reagujemo na različite načine, ili da se drugačije nosimo sa nečim. Takodje imamo sposobnost da se relativno brzo navikavamo na nove stvari ili situacije.


Promene nas čini fleksibilnijim i odlučnijim.


I još jedna jako bitna činjenica - mi smemo dozvoliti sebi da budemo u miru, zadovoljstvu i ljubavi sa sobom i sopstvenim životom.


Za kraj ovog bloga imam još jedno pitanje za vas:


"Šta vam je potrebno da bi bili ................. ?"


Ps. Pritom obratite pažnju da li to kraj sebe ili u sebi možda VEĆ imate...


Sonja Ivić

38 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen